Architecture Fashion highgate LLI Design London modern renovation Residential Victorian victorian townhouse

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Challenge: Victorian Townhouse
Architects: LLI Design
Location: Highgate, London, UK
Space: 2,500 sf
Pictures by: Courtesy of LLI Design

Victorian Townhouse by LLI Design

LLI Design have accomplished a complete renovation of a three story Victorian townhouse just lately however you may discover the studio acquainted seeing how we’ve featured a few of their different tasks such because the Southwood Residence and the Highgate Hill Townhouse, each in London.
The Victorian Townhouse can also be in the identical space, situated on a leafy residential street in Highgate, North London. We don’t need to spoil the shock so we’ll allow you to learn what the studio has to say about this undertaking.

LLI Design have lately accomplished a complete refurbishment of a three story Victorian townhouse on a leafy residential street in Highgate, a fascinating residential space of North London.

Our shoppers needed to create a heat, snug residence with trendy touches. Though the home was in affordable situation, the joinery and fittings all through the home have been dated, had been nicely used and seemed drained. Most of the interval options had been stripped out and people who remained had not been maximised. The home lacked character and character though it benefited from ‘good bones’, properly proportioned rooms, a pleasant backyard and a good-looking exterior.

LLI Design felt that extra could possibly be manufactured from the interval options, enhancing some and reinstating others to convey out extra of the Victorian really feel of the property. The temporary was to create a heat, snug and welcoming house referencing and emphasising the home’s Victorian previous in addition to including extra modern parts to the scheme.

Format

The home comprised of c. 2500 sqft / 230 sqm unfold out over three flooring together with a cellar and a stunning rear backyard.

The bottom flooring comprised of a beneficiant corridor resulting in 2 connecting reception rooms and on the finish of the corridor an prolonged kitchen. There was a small WC and stairs right down to the cellar. It was determined to go away the cellar because it was and use it for extra storage. The primary flooring is split into 2 bed room suites. The Grasp Suite; comprising an excellent measurement precept bed room with steps right down to an ensuite and off the main bedroom, a small dressing room.

We created a Nursery Suite on the entrance of the home comprising of a sizeable bed room and an ensuite toilet.

On the half touchdown as much as the second flooring is a child’s bed room and on the highest flooring a Household Rest room, Visitor bed room and a beneficiant Research Room.

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Floor Flooring – Entrance Hallway

Though the doorway hallway was a great measurement it lacked character. We reinstated the stained glass within the fan mild window above the entrance door and aspect window, in a bespoke design, bringing mild, color and texture into the hallway.

The unique tiled flooring had lengthy been eliminated so we re-tiled the entire of the doorway corridor in crisp black and white interval tiles with a border sample. This instantly visually elevated the dimensions and lightness of the corridor space.

Contemplating the general measurement of the home virtually no provision had been given to coats storage, in order to not compromise the dimensions of the corridor we nibbled a small quantity out of the beneficiant eating room adjoining to the corridor as a way to create a beneficiant cloaks cabinet. This created a small return within the eating room; in order that this wasn’t visually intrusive within the eating room we ensured that the coving, skirting and dado element wrapped seamlessly across the new return. The brand new return had the added benefit of making an alcove for a sideboard, thus making the entire alteration appear pure.

We commissioned Nigel Tyas to supply a dramatic copper and glass pendant mild within the stairwell that hung from the highest flooring ceiling right down to the bottom flooring, giving a visible connection and actually making a wow issue.

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Floor Flooring – Dwelling & Eating Room

Within the dwelling and eating rooms we specified new mild greyed oak parquet flooring and conventional white marble fireplaces, in one in every of which we put in a wooden burning range.

Bespoke pale gray lacquer joinery was designed and put in both aspect of the fireplaces in each rooms, incorporating loads of storage, with asymmetrical shelving which we lit with particular person accent in joinery spotlights. Along side one of many fireplaces we included a black metal log retailer.

Each the eating and dwelling rooms had the unique ornate plaster ceilings, nevertheless that they had been painted white all through and have been visually misplaced. We actually introduced this function out by portray the plaster aid in shut, however contrasting, tones of gray to emphasis the element.

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Floor Flooring – Kitchen

The kitchen extension, though an excellent measurement, was fairly darkish, with a wall of folding sliding doorways on one aspect on the again overlooking the backyard. The architectural fashion was conventional and in line with the structure of the home.

We enhanced the rear extension by adopting a up to date aesthetic, putting in folding sliding doorways in darkish gray aluminium on 2 sides, which allowed in copious quantities of sunshine and gave an actual sense of reference to the backyard.

We redesigned the prevailing kitchen to go well with the household. Making a bespoke joinery kitchen in lacquer with walnut drawers and interiors. The styling is modern basic in mushy colors with loads of storage, together with a beneficiant larder and breakfast cabinet to deal with a kettle and toaster in addition to a small wine fridge. Thus eliminating all muddle with every thing being behind doorways when not required.

We specified a Boston sink together with a composite worktop and added colour with ceramic deep blue tiles as a again splash.

We designed and fabricated bespoke metallic brackets from which to droop three glass pendant lights which hover over the island under the glass skylight.

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

First Flooring – Grasp Suite – Dressing Room

The dressing room was re-designed with bespoke oak full peak models to benefit from the area.

First Flooring – Grasp Suite – Grasp Bed room

We stripped again and reinstated deep alcoves both aspect of the mattress, giving them lacquer interiors and a shadow hole round. Delicate downlights within the cabinets add curiosity to the room.

An accent ceiling mild was added for dramatic impact.

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

First Flooring – Grasp Suite – Grasp Ensuite

The grasp ensuite, which ignored the backyard, was re-designed and fitted with a big double wall hung vainness unit, with elegant composite basins on a thick pure stone shelf with a lacquer vainness unit beneath, wall mounted faucets and double mirrors above. A  sculptural composite free standing tub sits close to the window. We specified a big matt tile for the ground, steps and partitions, with a distinction ceramic polished slender rectangular tile for the bathe enclosure. Dramatic lighting underneath the vainness unit and within the bathe alcove add to the sense of nicely being.

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

Victorian Townhouse by LLI Design in Highgate, London

First Flooring – Nursery Suite (Bed room 2)

The Nursery suite was redesigned, with playful illustrated cloud roman blinds and a vibrant watercolour dot wallpaper. The ensuite rest room was redesigned that includes a wall hung vainness unit with deck mounted basin and a shower with a bathe over.

Second Flooring – Bed room three

We created a enjoyable playful childs bed room on the half touchdown that includes a playful illustrated fox roman blind.

Lighting Design

To reinforce the interiors a brand new lighting scheme was designed and specified together with new fittings and backyard lighting which provides the sensation of the backyard and terrace being a further “Outside room”. An Clever Lighting system was put in with a view to create moods, atmosphere and timed occasions internally and externally, managed from wall mounted keypads and in addition by iPads / iPhones.

Abstract

By delicate modifications to the areas and by including texture, shade and fascinating materials decisions we have been capable of create a heat, snug and welcoming household residence. We’ve achieved a harmonious and calm aesthetic all through with trendy touches inside a timeless design.

As with nearly all of LLI Design’s tasks, the development, joinery, house automation and landscaping have been carried out by our in-house vertically built-in groups – Pegasus Property & Pegasus Automation.

 

About LLI Design

LLI Design supply a complete design service, taking tasks from briefing by means of to Handover; creating superbly crafted interiors for discerning shoppers. The artistic group is led by Design Director Linda Levene. Her background as a style and textile designer is mirrored in her love of type, texture and color.

Current tasks embrace the inside design and modernisation of properties in Hampstead, Belgravia and Highgate together with a 10,000 sq ft Victorian residence, a 12,000 sq ft new construct house and the co-joining and re-planning of two flats to offer a single luxurious penthouse.

 

Tags: highgate, LLI Design, London, trendy, renovation, Victorian, victorian townhouse

(perform(w, d, s)
perform go()
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]load = perform(url, id)
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.src = url; js.id = id;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
;
load(‘//join.fb.internet/en_US/all.js#appId=307220882722617&xfbml=1’, ‘fbjssdk’);
load(‘https://apis.google.com/js/plusone.js’, ‘gplus1js’);
load(‘//platform.twitter.com/widgets.js’, ‘tweetjs’);
load(‘//platform.stumbleupon.com/1/widgets.js’, ‘stmbljs’);

if (w.addEventListener) w.addEventListener(“load”, go, false);
else if (w.attachEvent) w.attachEvent(“onload”,go);
(window, doc, ‘script’));